Co přináší práce v IT: skvělou budoucnost i bez programování

Jiří Hermann

Na otázku, proč jít do IT, by se dalo odpovědět jednoduše: „protože to je budoucnost, bez které se neobejdeme“. Někomu to může znít nadsazeně, asi hlavně lidem, do jejichž životů „ty internety“ nějak nezasahují - pravdou ale zůstává, že význam informačních technologií roste napříč všemi segmenty. Vlastně by se dalo tvrdit, že je všude kolem nás. A teď už k tomu, proč se vyplatí být ICT specialistou.

Vysoké finanční odměny

Zatímco pro někoho je snem dosáhnout alespoň na průměrnou mzdu, ajťáci za ni sotva začínají. A s nadsázkou lze říci, že k tomu ani nemusí ve svém oboru excelovat - vysokým mzdám hodně napomáhá, že jich je nedostatek - jenom v ČR chybí 20 - 30 tisíc IT zaměstnanců. Už juniorní pozice tak často berou přes 47 000 Kč, a po pár let zkušeností (a výsledcích!) to může být klidně o polovinu více. Senioři pak často překračují hranici „stovky“, nejlepší senioři si přitom vydělávají měsíc co měsíc i 180 000 korun; to je částka bez bonusů!

Nadstandardní benefity a porozumění

IT specialistů je takový nedostatek, že si ti dobří mohou do jisté míry diktovat podmínky, resp. jim firmy vychází vstříc. K hlavním benefitům práce v IT patří home-office / remote-work, takže nemusíte do kanceláře, ale pracujete odkudkoliv. Problém navíc nebývá ani přerušovaná práce, třeba když potřebujete každé úterý a čtvrtek volno, nebo chcete jen úkolově a plnit povinnosti čistě podle toho, jak se to hodí vám.

Práce jistá na věky věků a ještě déle

Jestli se někdo nemusí bát o „flek“, jsou to právě IT specialisté, pro něž bude práce vždy. Možná se nevyhnou jistým změnám, ale jak se ukázalo, tak třeba coronavirová krize trh informačních technologií obrovsky nakopla. Najednou se do onlinu tlačily i firmy, které do té doby zůstávaly mimo ...a zalíbilo se jim to. Nedostatek IT specialistů se tak skokově prohloubil, ale na druhou stranu to přineslo řadu nových příležitostí.

Pracujete tam, kde vás to baví

Více jak 80 % lidí není se svou prací spokojeno a mnohdy se do ní vrací s nechutí. Jistě je to případ i některých ajťáků, kteří si neuvědomují dnešní příležitosti - tedy že jsou to oni, kdo si vybírají. Například spolupracovníci TIP4U ale tohle řešit nemusí, protože mohou přecházet mezi projekty podle toho, který je baví a naplňuje. Nemá smysl, aby pracovník zůstával někde, kde je nešťastný a nedokáže tak podávat alespoň 100% výkon. Když ho totiž práce baví, je to na výsledcích pozitivně vidět.

Rychlý kariérní postup a stálý růst

Zažitý stereotyp říká, že v korporátech se nedá růst, a když dobře, postoupí na vyšší pozici po 20 letech 1 ze 100 ...a to není zrovna motivující. Jenomže v IT platí přesný opak: výsledky nejsou přehlíženy a téměř jistě vám přinesou nové příležitosti i kariérní růst. Jistě, i v tomto segmentu jsou firmy, v nichž vás budou držet na nižší pozici, neznamená to ale, že vám jinde nenabídnou vyšší. Kariérně růst můžete už v prvních 5 letech, co se do IT pustíte, stačí mít výsledky a věnovat práci více než jen nutné minimum.

Velké uplatnění, není to jenom o programování

I dnes si spousta lidí pod označením „ajťák“ automaticky představí programátora, tedy někoho, kdo tvoří weby, e-shopy nebo mobilní aplikace. Jenže ono je těch možností mnohem více a řada profesí pro práci v IT znalost programování nevyžaduje. Je jich spousta a nelze říci, že ta či ona má větší přínos - každá je potřebná, proto také existuje - a vzájemně jsou na sobě závislé. Jedna bez druhé by mnohdy neměla smysl. Za příklad stojí hned několik pozic, jejichž práce je vysoce ceněná a stále důležitější:

  • DevOps specialista, který zefektivňuje komunikaci mezi vývojáři a ostatními IT specialisty, stejně jako obchodním oddělením, a zrychluje tak zavádění nových řešení
  • scrum master, jehož činnost „povznáší“ tým k lepším výsledkům, motivuje ho jako celek i každého pracovníka zvlášť, odstraňuje hrozby a problémy
  • projektový manažer sice potřebuje nějakou znalost technologií, ale nemusí jim rozumět do hloubky. Jeho primárním cílem je plánování, organizování, řízení a kontrola projektu, tedy aby bylo dosaženo cílů ve stanovený termín a v rámci rozpočtu
  • recruitment manažer, protože najít schopné posily do týmu je dnes v IT doslova nadlidský úkol
  • marketingový specialista se může zdát na první pohled trochu mimo IT, ale je neméně důležitý jako kdokoliv jiný. Je to právě on, kdo prodává služby a produkty ajťáků. Navíc nemusí dělat jenom PPC, zvládne i SEO a komunikaci napříč internetem.
  • technický copywriter je důležitý hlavně pro klienty, protože sepisuje manuály, návody a pokyny, jak něco obsluhovat. Nemusí se jednat o tlustou tištěnou bichli, ale klidně o stručné postupy v nějakém interním systému
  • zákaznická / technická podpora radí zákazníkům, jak co nastavit a udělat, aby systém či aplikace fungovala dle jejich potřeb. Pochopitelně k tomu musí znát vytvořený produkt skrz naskrz, ale znalost kódování nepotřebuje
  • UX a UI designeři úzce spolupracují s programátory, ale samotný kód nepíší. Jenom se starají, aby byl produkt pro uživatele snadno ovladatelný, srozumitelný a přínosný

Tolik k základnímu výčtu, ačkoliv existuje ve světě IT i celá řada dalších významných a dobře placených profesí, které nemusí rozumět programování.

Neustále se učíte, vzděláváte a posouváte

Stejně jako má IT řadu výhod, nese s sebou i jedno „negativum“ (tedy jak pro koho, řada ajťáků to naopak oceňuje) - co platilo před rokem může být dnes nepoužitelné a je třeba se neustále učit novým věcem. V opačném případě neudržíte krok s trendy a budete myslet i pracovat „zpátečnicky“. Každý pracovník v IT se musí učit den co den a zlepšovat se, aby si svou hodnotu na trhu udržel. Je to tak sice stálý zápřah, na druhou stranu se ale nikdy nenudíte. Kdo navíc rád objevuje a zkouší nové, bude to pro něj velkým plusem.

Kontaktujte nás

Máte dotazy, chcete s námi spolupracovat či byste rádi byli součástí zajímavých projektů?

Zanechte nám Váš vzkaz !