Jaký plat má programátor a na čem to záleží

Jaký plat má programátor a na čem to záleží

Vybíráte budoucí povolání a chcete mít jistotu, že bude adekvátně zaplaceno, nebo nastupujete na nové místo a přesně nevíte, o kolik si říci? Plat programátora je (nejenom v ČR) nadprůměrný, a to celkem slušně. Už juniorní pozice začínají se mzdou, o jaké si může nechat řada lidí jenom zdát, zatímco profesní i kariérní postup je téměř jistotou. Řada firem navíc umožňuje práci formou full-remote a nabízí i řadu benefitů.

Kolik vydělává programátor junior

Už jako úplný začátečník jste nad celorepublikovým průměrem a berete více, než řada lidí po 20 letech v jednom zaměstnání. Trochu smutné (pro ně), ale o to více se ukazuje, jak potřební ajťáci jsou a že se z IT stalo vysoce prestižní odvětví (pomineme-li „dno“, kde se rodí weby za pár tisícovek). Junior programátor má běžně plat alespoň 47 000 Kč hrubého, a pokud už něco umí, tak klidně více. Pochopitelně to závisí na zaměření, v těch hlavních jsou však rozdíly ve finančních odměnách spíše menší než větší.

Průměrný plat programátora

Je to individuální v závislosti na odvětví i „skillu“ a podmínkách každé firmy. Že mají programátoři průměrný plat 68 000 Kč ve společnosti A ještě neznamená, že ho musí mít i ve společnosti B. Čistě statisticky vzato se v ČR pohybuje mezi 70 a 90 tisíci, je však nutné rozlišovat, co po vás zaměstnavatel výměnou chce, a zda vás dokáže vytížit pouze na projektech, které vás samotné baví a chcete je dělat.


TIP: hledáte práci v IT? Ozvěte se nám.

Co ovlivňuje výši platu programátora

Aspektů je více a za vůbec nejdůležitější lze považovat specializaci, tedy jakým směrem jste se vydali (Java programátor, DevOps specialista, správce sítě, programátor PLC, atd.) a jaké úrovně dosáhli (junior, „middle“, senior...). Například seniorní správce sítě nebude zřejmě nikdy brát tolik co Java senior programátor, i kdyby byl sebelepší. Hodně přitom záleží i na projektech, jakých jste se účastnili, a co přesně jste na nich dělali.
Ve velké míře je plat programátora ovlivněn i lokalitou, protože ne všude jsou ochotni nabídnout remote work (někdy to ani nejde), a tak se může stát, že dostane programátor v Praze nabídku na 100 000 Kč / měsíc, zatímco kdesi „v chudším kraji“ o 40 % nižší. Nějaký rozdíl potom udělá i země, ale vzhledem k životním nákladům v zahraničí se nejedná o tak velké rozdíly. Např. v ČR vydělává programátor o cca 20 % méně než v Německu, ale díky nižším výdajům se u nás má zhruba stejně nebo i lépe.

Někde nabízí sotva 1/2 toho, co uvádíme

Když se pustíte do průzkumu trhu, budete pravděpodobně zmatení. A kdo by nebyl, když si ani dnes nedokáže řada firem programátorů vážit. Stačí se podívat na - často zastaralé - statistiky portálů pro sběr dat o výši platů programátorů i jiných profesí. Informace na nich bývají o 20 až 30 % podhodnocené, což bohužel souvisí i s tím, že vyplňují dotazníky lidé, co dělají na stejné pozici už 10 a více let, berou pořád to málo co kdysi a nejdou s dobou.

Nízká mzda pro senior programátory

Vše navíc podtrhují nabídky práce, kdy společnosti hledají senior programátora a nabízí mu mzdu pouze 25 000 až 40 000 Kč, ačkoliv požadují letité znalosti, zkušenosti, a ještě VŠ. Některé sice slibují postupné navyšování, není ale vinou ajťáka, že firma nedokáže poznat, co v něm je. Kupříkladu v TIP4U užíváme tzv. technický scoring, díky němuž zjistíme znalosti programátora a dosadíme ho na odpovídající pozici za férové ohodnocení.

"Odborníci na IT přecházejí na IČO kvůli podmínkám

I kvůli zmíněným případům se stále více odborníků na IT vzdává práce na HPP a přechází na IČO (případně jinou formu), aby si mohli alespoň do jisté míry určovat podmínky i výši odměny. Některé lidi navíc může přístup řady firem odradit, když vidí, že nabízí senior programátorovi plat nižší, než jaký má dělník na stavbě. Neznamená to ale, že je nedokáže nikdo ocenit, stačí si najít práci v IT s firmou, která vás náležitě ocení.

Už do 5 let je plat dvojnásobný

Jedním z hezkých „benefitů“ je v IT rychlost profesního růstu, s níž se mohou kterékoliv jiné obory jenom těžko srovnávat. Představte si, že nastoupíte na pozici junior programátora s platem kolem 50 000 Kč ...sice toho neumíte tolik, ale každým dnem se učíte - jak sami, tak od zkušenějších kolegů. Jasně, to v každé práci, jenomže v IT to někdo opravdu ocení a coby programátorovi vám může plat výrazně růst klidně každý rok.

Růst platů u senior programátorů

Zásadní progres je přitom vidět právě v prvních letech, kdy získáváte nejvíce zkušeností a stáváte se senior programátorem. Ti nejlepší postoupí už za tři roky, průměr je ale zůstává 5 let, než dosáhnete potřebné odbornosti a projdete vícero projekty, při nichž zažijete možné i nemožné. A najednou neberete 50, jako na začátku, ale 90 až 120 tisíc korun, a stále rostete. Možná ne tak rychle, reálných je ale i 150 až 180 tisíc měsíčně.

Kontaktujte nás

Máte dotazy, chcete s námi spolupracovat či byste rádi byli součástí zajímavých projektů?

Zanechte nám Váš vzkaz !